torpedo Waar blijf ik met mijn ow-fototoestel...


Leuk... heel leuk... zo'n klein handig digitaal fototoestelletje in een OW-huis... heel leuk... Geen grote "installatie" maar zo klein en handig dat je dat eigenlijk best gewoon altijd zou willen meenemen onderwater zodat je kan foto's nemen als het je uitkomt! Maar waar blijf je daar dan eigenlijk mee want je wil toch niet dat het in de weg zit als je eens tijdens een duik wat minder goed zicht hebt en/of niet direct iets leuks vindt om te fotograferen? En zo'n ding altijd "meezeulen" aan een touwtje rond je pols is toch ook niet zo leuk/handig... en je wil je dure speeltje ook niet zomaar kwijtraken of beschadigen onderwater als je het niet vasthebt, dus een dubbele bevestiging of zekering of op zijn minst één stevige bevestiging is het minimum... (dit wil v.b. zeggen dat je dure speeltje alleen maar aan een simpele retractor meesleuren echt geen optie is!)

Wel... gelukkig zijn er enkele kleine handige oplossingen...

Een ander dikwijls voorkomend probleem is als je voorzetlenzen wil meenemen onderwater en die niet (te gemakkelijk) wilt kwijtspelen. Als je zo'n voorzetlens maar af en toe wil gebruiken kan je dan v.b. een handig goedkoop heuptasje nemen waar je die lens of lenzen in stopt en je haalt die boven als je die nodig hebt.
Als je v.b. een breedhoekvoorzetlens meeneemt onderwater is de kans groot dat je die lens eigenlijk zo goed als de hele tijd op je toestel wil laten en dan moet je ervoor zorgen dat de lensadapter en de voorzetlens zelf niet zomaar ongezien kan loskomen en verdwijnen! Daarvoor hangt bij mijn toestel zowel de adapter als de lens zelf met een touwtje vast aan mijn OW-huis. Voor de plastic adapter is het heel eenvoudig om daar ergens een klein gaatje te boren en een touwtje aan vast te maken en voor de lens gebruik ik een stevige tiewrap die rond de lens vastzit en waarmee is een lusje aan de lens vastmaak. Op die manier kan ik ook OW even de voorzetlens afkoppelen en gewoon even laten bengelen zonder die kwijt te spelen.

Oh ja... uiteraard heb je aan de binnenkant van je OW-huis een label met je coördinaten aangebracht voor het geval je ondanks alle voorzorgen toch ooit je toestel zou kwijtraken... en dan maar hopen op een eerlijke vinder.
En oh ja, uiteraard heb je als je losse voorzetlenzen gebruik ook een watervaste label met je coördinaten op de lens gekleefd... toch ? En uiteraard ook ervoor gezorgd dat de kans dat je je voorzetlens ooit kwijtspeelt heel klein is door gewoon die voorzetlens met een touwtje te zekeren aan je OW-huis. Dat touwtje kan je heel gemakkelijk aan je voorzetlens vastzetten met een stevige TieWrap.

Een leuk/handig opbergtasje als toetje: rechts zie je een handig opbergtasje dat ik voor mijn OW-toestel heb gemaakt. Het is gewoon een groot rechthoekig stuk zeemvel dat voor een stuk omgeplooid is en dan langs de zijkanten dichtgenaaid is. Het is heel handig en soepel, het toestel is goed beschermd, en je kan er gelijk je toestel na de duik mee afzemen...

Misschien nog enkele tips je OW-fototoestel en -huis, als afsluiter:

p.s. mijn toestel is een Sony DSC-P10 met een Sony OW-huis MPK-PHA


© 2003, Luc Dupas Last update: Sep 2 14:16