torpedo Een altijd-werkend kompas


Een kompas is een essentieel instrument om onder water je weg te vinden, en vooral ook om je weg terug te vinden. De klassieke platte (peil)kompassen worden ofwel aan de pols, ofwel in een console, gedragen, zijn zeer degelijk en nauwkeurig, maar hebben het grote nadeel dat je om een betrouwbare aflezing te hebben je het kompas zeer goed vlak moet houden opdat de naald vrij kan ronddraaien.

In veel gevallen is het tijdens de duik gewoon voldoende dat je snel en gemakkelijk een vrij ruw idee hebt van de richting waar je naar toe zwemt, zonder die richting exact tot op de laatste graad nauwkeurig te willen of moeten kennen. Als je daarvoor telkens je gewoon klassiek kompas moet gebruiken verlies je toch wel wat tijd met de ding goed horizontaal te willen/moeten houden.

Onderstaand ontwerp biedt je een eenvoudig maar toch zeer betrouwbaar en degelijk "altijd-horizontaal" kompas aan dat je om je pols draagt en tijdens de duik heb je in één oogopslag onmiddellijk een idee van de richting die je zwemt. Omdat het een bolkompas is draait de "naald" steeds vrij, in gelijk welke houding je dit kompas ook houdt. En het leuke is ook dat dit eigenlijk een klassiek supergoedkoop "auto-kompasje" is dat je in iedere goede winkel van auto-accessoires kan vinden (vb. bij Auto5 kost zo'n kompasje momenteel amper 100BEF). Het enige wat je nog moet doen is dat kompasje zo monteren dat je dit gemakkelijk aan je pols kan dragen: hiervoor zag je een stukje (afval)-PVC-plaat op maat en je lijmt het kompasje hier op vast, aan beide uiteinden van het plaatje heb je een sleuf gemaakt waardoor een brede stoffen elastiek past die je op maat hebt gesneden en waarvan je de uiteinden aan mekaar genaaid hebt.

Dit kompas vervangt uiteraard niet je klassieke peilkompas dat je in bepaalde uitzonderlijke omstandigheden nodig kunt hebben om zeer nauwkeurig een bepaalde koers uit te zetten, maar voor 99% van de gewone duiken is het kleine goedkope duikkompasje ruimschoots voldoende en bovendien veel handiger in gebruik. Enfin, weer een aanrader, goedkoop, degelijk, betrouwbaar, veilig!!!

p.s.: dat van die gewone stoffen elastiek als "armbandje" is uiteraard ook perfect toepasbaar voor v.b. duikuurwerken of duikcomputers of duikkompassen (genre de Aladin's van Uwatec, de duikcomputers Mosquito, Vytec, enz. en de SK-7 van Suunto enz.)... gewoon de originele armbandjes verwijderen, het 'pinnetje' behouden en daar dan een stoffen elastische band van de gepaste diameter achter bevestigen... of zelfs voor je mes. Het is héél handig, geen gepriegel met slotjes en loszittende armbandflapjes, natpak-droogpak-dik-dun maakt allemaal niks uit, ook op diepte blijft je duikuurwerk/duikcomputer netjes strak je arm zitten zonder te knellen... en zeker in de winter met koude vingers/handen is het een zaligheid...


© 2001, Luc Dupas Last update: Jun 15 00:47