torpedo Nieuwe vingertoppen


Een, dacht ik toch, "klassieker" tussen de duiktips, maar blijkbaar toch niet door iedereen gekend... dus een "verdiend" plaatsje tussen de tips...

Tja... nog maar 100 duiken gedaan met die nieuwe handschoenen en de vingertoppen binnen d'er al "door" te zitten... toch zonde, ze zijn voor de rest eigenlijk nog zo goed als nieuw... En eigenlijk probeer ik zoveel mogelijks "nergens" aan te komen onder water, maar toch, als je regelmatig in de Oosterschelde duikt zal je sowieso wel eens je vingers ergens op laten rusten, of een steen of zo vastpakken om je te "verankeren" tegen de stroming, en het is dus niet abnormaal dat de vingertoppen van je handschoenen eerder gaan slijten dan de rest van je handschoenen.

vingertoppen Maar niet getreurd... je kan zonder enig probleem die gaten in je vingertoppen terug dichten en die handschoenen terug perfect bruikbaar maken. Eigenlijk doe je dat best vooraleer je d'er echt "door" zit, maar zelfs dan is nog niks verloren.

Wat heb je hiervoor allemaal nodig ?

  • Een paar handschoenen met (bijna) versleten vingertoppen,
  • Enkele knikkers, nog uit je "jonge" tijd...
  • Een tube van het good-old allround Aquasure. Dit is een soort urethaan rubber dat perfect geschikt is voor het lijmen en herstellen van neopreen en ander "water-materiaal". Te verkrijgen in iedere goede duikshop.
  • Een klein beetje zand.

En hoe ga je dan te werk ?

  • Je begint uiteraard met je handschoenen goed proper te maken, goed te spoelen en goed te laten drogen.
  • Als er al echt "gaten" zijn in de vingertoppen kan je misschien best eerst deze gaten met naald en garen met enkele steken wat dicht trekken.
  • Vervolgens stop je een knikker in de vingertop(pen) die een nieuw leven nodig hebben, kwestie van die vingertoppen een klein beetje uit te rekken en "in de plooi" te houden tijdens de rest van het verhaal.
  • Je brengt op de vingertop(pen) voldoende Aquasure aan zodat je met een goed natgemaakte vinger (gewoon speeksel is ideaal) die Aquasure netjes glad en gelijkmatig kan uitsmeren over de vingertop(pen) zodat het product ook enkele millimeter overlapt over het (nog) niet-beschadigde deel van het neopreen.
  • Nadien strooi je wat zand op de met Aquasure bedekte vindertop(pen) om het oppervlak een klein beetje op te ruwen om te vermijden dat je nadien met veel te gladde vingertoppen zit zonder enige grip.
  • En dan maar wachten totdat de boel goed droog is (ongeveer 10-12u) en dan terug "hop, het water in"... maar eerst natuurlijk die knikkers uit je handschoenen halen...

Natuurlijk kan je die Aquasure ook gebruiken voor het herstellen van gaten en scheuren in je neopreen duikpak, enz. Werkt prima, en het verlengt het nuttige leven van je materiaal, mijn duikpak heeft al 13jaar duiken overleefd dankzij ongeveer 3 tubes Aquasure op al die tijd.... ;-)


© 2001, Luc Dupas Last update: Aug 20 01:15