torpedo

Langere levensduur voor de halogeenlampjes van (vooral) UK600H/1200R's e.a. tips, maar ook andere UK's...
plus LED-module pimpen van je oude UK!


Ploef... even heel kort heel veel licht, en dan niks meer... pfffff... weer eens een lampje van mijn UK600H (maar ook de UK1200R met twee Technacell EP640-type 6V/5Ah-loodgelaccu's is in hetzelfde bedje ziek, en zelfs de UK's met NiCd battery packs hebben dat probleem!) naar de vaantjes...
Als je een UK600H lamp heb weet je die best te appreciëren, die lamp geeft een prachtig mooi egaal helderwit licht... maar die vreeeeeeeeeeet lampjes... telkens een dikke 15Euro "down the drain"...
Enfin, dat was toch met mijn UK600H lampen zo, bij alledrie... netjes de accu opgeladen, een half uurtje gewacht om zeker te zijn dat de grootste overspanning net na het laden weggesijpeld was, en hopla... lamp aan om te testen (of zoals al is voorgevallen, net op de kant bij het begin van een nachtduik...), en... poef... heel even heel veel licht en lampje direct uit... voorgoed...

Maar dit is ondertussen verleden tijd (toch wel "hout vasthouden" nietwaar) sinds dat ik de "anti-overspanningstruc" met een 6V 20W Osram Xenophot (HLX64250) halogeen-lampje toepas. Net na het opladen, en vooraleer ik de lamp terug monteer belast ik de accu gedurende een 30-60 seconden met dat 6V/20W-lampje, en sindsdien heb ik geen problemen meer gehad met gesprongen (originele en dure) UK600-lampjes!

Wat heb je nodig als materiaal en wat doe je ?

1 1

p.s.: De originele UK-lampjes, type-aanduiding UK600H, 99513 (D4807-0), hebben een gemiddeld stroomverbruik rond de 1.9-2A (komt overeen met 12W verbruik). De Xenophots hebben een verbruik rond de 3.3-3.5A (komt overeen met 20W verbruik) en geven ruwweg ondanks de hogere stroom toch "slechts" evenveel licht als de originele UK's (een forse 500 lumen bij een kleurtemperatuur van 3300K), maar zijn wel 3x goedkoper én ook veel beter bestand tegen overspanning... Ze kunnen dus probleemloos de originele UK lampjes vervangen in de UK600H, maar je moet dan natuurlijk wel rekening houden met een het hogere verbruik en dus de kortere levensduur van je accu.

p.s.: Deze problemen komen niet alleen voor bij de UK600H maar ook met andere duiklampen met een 6V loodgelaccu en overspanningslampjes, zoals v.b. de AL-06 van SaekoDive die trouwens onder diverse andere namen en merken verkocht wordt, of de good old "lange" UK1200R met twee loodgel's.

p.s. Overigens... je kan ook dezelfde pech hebben met NiCd's zoals in de UK400, UK D4, UK800/1200, UK D8... ook hier kan het geen kwaad net na het opladen de battery pack even "af te toppen" door die 30sec of iets langer te belasten met zo'n Xenophotje (voor de 6V battery packs) of een goedkoop "Brico" 12V/20W-lampje (voor de 12V battery packs)!

p.s. Origineel heeft de UK600H een 6V/5Ah loodgelaccu van het type Technacell EP640 (of PowerSonic PS-650LS), met twee "varkenstaart"-veercontacten (eentje centraal en eentje op de rand). Deze EP640-type loodgels zijn echter niet altijd en niet overal prijsgunstig te bekomen, maar het rechthoekige type YP4-6 wel. Echter bij dat type loodgelaccu zijn alleen de aansluitingen (klem) anders maar ook de vorm/afmetingen en die YP4-6 is net iets te breed om in het lamphuis te passen. Als je echter voorzichtig met een vijl de bovenste paar cm van iedere vertikale rand wat afvijlt pas die YP4-6 wel! En voor de aansluitingen kan je dan overwegen om die simpelweg met 2 draden vast te solderen aan de gepaste "eilandjes" van de onderkant van de printplaat van de lampkop, resp. het centrale rondje "eilandje" en een van de twee banaanvormige "eilandjes". Uiteraard niet vergeten om een stuk dikke isolerende plastic (of een lap binnenband) tussen de accu en de printplaat te steken! Oh ja, omdat de aansluitingen van de loodgel accu anders zijn moet je dan ook de aansluitingen van de originele oplader veranderen (v.b. 2 krokodilleklemmetjes monteren) zodat je de nieuwe accu kan opladen.

p.s. Je kan eventueel je "good old" UK600H "ombouwen" naar een lamp voor gewone oplaadbare D-cell NiCd's of NiMH's door gebruik te maken van een batterijhoudertje dat de "form factor" van de originele loodgelaccu's nabootst... Let wel, bij gebruik van zo'n 4 NiCd's of NiMH's vervang je best het originele UK600H-lampje door het lampje van een UK400 of UK D4 omdat die lampjes geoptimaliseerd zijn voor gebruik van 4 NiCd's.
Ik heb jammer genoeg die batterijhoudertjes nog nergens apart kunnen vinden maar ze zijn een onderdeel van de set lampen die ieder jaar door o.a. de Aldi voor een 8 EUR (incl. 3 lampen en batterijen) aangeboden worden...


Pimpen van lamp naar een LED-lamp...

"moet" je tegenwoordig doen om "in" te zijn, maar afgezien daarvan is het objectief gezien een heel eenvoudige, en goedkope, manier om je oude UK-lamp een tweede leven te bezorgen ! De foto's hieronder spreken allicht voor zich en tonen hoe je met minimale inspanningen en aanpassingen (gewoon even de originele reflector beetje uitfrezen om het centrale gat wat groter te maken, op de printplaat de insteekmodule voor het bi-pin lampje verwijderen, een paar baantjes op de printplaat doorsnijden om het omhulsel van de schakelaar elektrisch te isoleren, een simpele spanring om de LED-module op zijn plaats te houden en twee draadjes solderen en klaar is kees) je oude UK600H kan omtoveren tot een prachtige "nieuwe" multimodus LED-lamp waarmee je met de originele loodgelaccu meerdere uren heel mooi licht krijgt.
De gebruikte LED-module is een Cree MC-E 3-modus drop-in LED module van DealExtreme, en je hebt die voor minder dan 22EUR thuis geleverd... een aanrader! Je kan ook overwegen om de nieuwere, en allicht meer hitte-bestendige, 1200lm-versie van DealExtreme te gebruiken.
Opgelet: hartje zomer, bij watertemperaturen van 20C of omtrent in "onze" wateren heeft die oplossing wel een probleem met het afvoeren van de warmte van de LED-module en springt die na een 30min of omtrent in veiligheid wegens oververhitting. Dit probleem heb je niet in de koudere maanden en zeker niet in de winter en dan heb je een ganse duik langs superhelder prachtig wit licht! Een "koudwater LED-lamp" dus...


Tips'n'tricks voor andere UK's

p.s. Ook UK D4's en D8's met klassieke accupacks kan je gemakkelijk "ombouwen" tot een versie om te gebruiken met gewone losse oplaadbare of niet-oplaadbare D-size batterijen. Je koopt hiervoor (kost ongeveer 5EUR voor een setje) de "battery plate set D-Light" van UK (mod. 32705-44820) waarvan je 1 plaatje in de bodem van het lamphuis dropt en het andere plaatje vastklikt op de onderzijde van de lampkop en klaar is kees... je hebt dan de versie van de lamp voor losse cellen... (en uiteraard kan je die nadien ook terug 'ombouwen' tot de versie voor accupacks door gewoon die plaatjes los te klikken en te verwijderen). Best handig voor v.b. op vakantie als je je zware accupack en oplader niet wil meezeulen en ter plaatse gewone batterijen kopen, of als je dure accupack stuk is en je wil die vervangen door losse oplaadbare batterijen ipv een nieuwe te kopen of de oude te laten hercellen.
Nog een tip (zie foto rechts): je kan in een elektronicashop handige houdertjes voor 4 batterijen kopen (en je kan die op de foto v.b. ook zelf combineren tot een houdertje voor 8 cellen) en die aanpassen met een stekkertje zodat je je gewone oplader voor accupacks kan blijven gebruiken om losse cellen op te laden. Zie ook tips om je batterijen en accupacks te testen.

Plotse uitval van de lamp(en) van een UK D4 of D8 ?
Ook een gekend probleem... je bent leuk aan het duiken en ineens "ploef" geen licht meer... lampje stuk denk je dan... geen probleem, even switchen naar het tweede lampje... maar oeps, ook geen licht... een paar keer heen en weer switchen en heel soms heb je dan ineens opnieuw licht maar dikwijls voor niet lang... oeps...
De schuldige is in de meeste gevallen gewoon de schroef die het ronde schakelplaatje tegen de contacten op de printplaat van de lampkop moet duwen, en die schroef komt dikwijls wat los te zitten. De oplossing is heel simpel: lamp opendraaien en lampkop verwijderen, en dan met een dunne kruiskopschroevendraaier die bewuste schroef (zie links pijl op de foto) terug netjes vastdraaien, en dan moet je wel het andere eind van die schroef blokkeren anders blijf je maar "vastdraaien" en dat blokkeren kan je heel gemakkelijk doen door lang opzij (rechtse gele pijl) met een platte dunne schroevendraaier de gleuf van de kop van de platte schroefmoer aan de binnenkant tegen te houden.


© 2001, Luc Dupas Last update: Jul 28 15:28