torpedo Mond-licht...

Als Wet Wheeler, en dan vooral als parapleeg, heb je niet altijd de handen vrij om een lamp vast te houden en te richten... en toch...
Maar ook als gewone duiker kan het soms erg handig zijn om "handenvrij licht" te hebben onderwater... als primair of als secundair/backup licht !
  • je wil graag licht in "onze" wateren,
  • je wil dat licht laten schijnen daar waar je kijkt,
  • maar als je naar je buddy wil kijken mag je hem/haar niet verblinden,
  • de lamp mag niet echt in de weg zitten of hinderen bij het zwemmen,
  • ...
Niet simpel he... maar gelukkig zijn er diverse oplossingen!

Je kan v.b. een "hoofdlicht" dragen en tegenwoordig kan je tot -30m waterdichte "koplampen" kopen die je op je hoofd draagt en kan kantelen/richten. Wel wat prijzig, en met het risico dat die dingen nogal eens vlot van je hoofd/kap willen glijden en soms wat in de weg zitten als je je masker wil op/af zetten.

Je kan ook opteren om v.b. een plastic (speleo- of andere) helm te dragen waar je een beugel op bevestigt om een kleine lamp (of de lampkop van een kabellamp) in te klikken en die beugel moet dan zo gemaakt zijn dat je de lamp kan richten eens je de helm op hebt. Prima mogelijkheid, en het laat toe iets grotere/zwaardere lampen te gebruiken en toch goed en stevig op je hoofd te bevestigen. En die tevens te richten zodat als je naar je buddy wilt kijken je hem/haar niet direct verblindt.

Een andere mogelijkheid is v.b. gebruik te maken van een compact maar toch zeer krachtig lampje zoals v.b. de UK mini's en aanverwante (zoals v.b. de krachtige Frogmen LED-backup van LedLenser en andere aanbieders, of deze ultracompacte en ultrakrachtige goedkope T6) en die gewoon op een flexibele wijze op de middendrukslang naast je mondstuk te bevestigen! Deze lamp wordt geleverd met een soepele siliconenklem die eigenlijk bedoeld is om het lampje op een vlotte manier op v.b. het riempje van een bril (duikbril of gewone bril) te bevestigen, maar het nadeel daarvan is dat je het lampje dan niet kan richten. Je kan die siliconenbeugel echter op een 'andere' manier gebruiken en zo het lampje net naast het mondstuk van je 2de trap monteren... Op die plaats zit het lampje totaal niet in de weg, het hindert niet, het blijft nergens haperen, je kan het blindelings op de tast vinden om indien nodig wat bij te richten tijdens de duik (v.b. om even naar beneden te klappen als je naar je buddy wil kijken en hem/haar zeker niet verblinden), enz...

Bij de nieuwere versies van de Q40 is de siliconen bevestigingsklem niet meer standaard bijgeleverd (maar kan wel bijbesteld worden), of bij vergelijkbare modellen van kleine/handige lampjes van andere fabrikanten is mogelijks zo'n bevestigingsklem niet te verkrijgen... maar niet getreurd... met een beetje handigheid en een oude binnenband (gratis te krijgen bij een bandencentrale) van een kleine wagen of grote moto geraak je heel ver. Je knipt gewoon, uiteraard haaks op de band, een reep van zo'n binnenband om een grote/brede stevige rubberen elastiek te krijgen en je kan die dan dubbel plooien om de middendrukkoppeling van je tweede trap en de lamp door beide lussen steken en klaar is kees! De foto's hieronder vertellen met 1 beeld gelijk wat bedoeld/gedaan wordt.
Overigens... je kan het "mondlicht" ook nog steeds perfect gebruiken in combinatie met een swivel op de 2de trap!


© 2006, Luc Dupas Last update: Nov 25 03:13