torpedo Geen gehannes meer met je OSB


Ter info: sinds 2020 is bij de NELOS een OSB een verplicht uitrustingsstuk voor iedere duiker (behalve voor de kandidaat-1*D)!

Mijn vereisten/randvoorwaarden voor een goed OSB-systeem: KEEP IT SIMPLE...
 1. Compact (alles moet in de zak van een trimvest passen): de OSB + oplaatsysteem moet zo kunnen opgeborgen en meegenomen worden dat die op geen enkele manier tijdens de duik in de weg zit en toch vlot inzetbaar is zodat ik die dus zonder meer bij IEDERE duik sowieso kon en zou meehebben als standaard onderdeel van mijn uitrusting. Anders vergeet je toch maar die mee te nemen, of kijk je er al eens tegen op om die mee te nemen.
  Een tip: uiteraard vindt iedere duiker dat zijn/haar OSB-systeem "het beste" is maar als die duiker niet standaard bij iedere duik de OSB meeheeft onderwater weet je al dat dat OSB-systeem allesbehalve "het beste" is...

 2. Size doesn't matter, does it ? ... groter kan betekenen beter zichtbaar te zijn van ver, maar vooral ook des te lomper en onhandelbaar aan de oppervlakte en uiteindelijk blijft er toch maar een relatief klein stuk OSB boven het water/golven uitsteken, ook bij een grote OSB. Des te groter betekent ook dat je genooodzaakt bent om van des te dieper je OSB te schieten om tijdens het -voldoende- opblazen je trim niet om zeep te helpen. En tijdens de opstijging wil ik zo lang mogelijk (t.t.z. tot net voor de diepste verplichte decostops en/of safety stop) 100% van mijn aandacht naar mijn buddy laten gaan en dus pas zo laat (ondiep) mogelijk mijn OSB kunnen schieten. In de praktijk doe ik zelden duiken waarbij (klassieke) verplichte stops dieper dan -6m nodig zijn (de diepere 'deep stops' die ik gewoon zwevend zonder meer), dus ik wil mijn boeitje vlot kunnen schieten tussen de 10 en 6m...
  Dus kiezen is de boodschap: groot genoeg maar toch klein genoeg om handig te zijn, en zeker een wat kleinere gesloten boei kan reuzehandig zijn om mee te zwaaien als je aan de oppervlakte drijft en zo veel meer/sneller de aandacht te trekken dan met een veel grotere boei.

 3. All-in-one: geen aparte zakjes of onderdelen, geen los spooltje of reeltje dat je onderwater nog aan je OSB moet zitten knutselen, enz. ... gewoon 1 compact geheel met OSB en alles er op en er aan! ... EN... als het opbergzakje per ongeluk open gaat onderwater mag je de OSB niet zomaar verliezen!

 4. Onmiddellijk gebruiksklaar: de OSB moet zo kunnen opgeborgen worden dat die altijd onmiddellijk en gemakkelijk te vinden is met de ogen toe en zelfs met slechts één hand kan worden uitgehaald en klaar zijn om ingezet te worden.

 5. Bedrijfszeker: d'er mag op geen enkel moment, zeker niet bij het gebruiksklaar maken en ontplooien en opblazen, maar ook niet bij het terug in de boot klimmen of nadien op de boot, enig gehannes of gewar zijn met de lijn. En bovendien wil ik op het moment dat ik de OSB schiet 100% zeker zijn dat de lijn niet stropt.
  Bedrijfszeker en 100% inzetbaarheid wil ook zeggen dat je desgevallend ook pas aan de oppervlakte je OSB moet kunnen opblazen, en dat je dit ook moet kunnen doen met de mond ingeval je ontspanner of inflatorslang het niet zou doen! Dit betekent vb. dat een klassieke open OSB hier nooit aan kan voldoen, en dat het op zijn minst een gesloten OSB moet zijn al dan niet met eendenbek maar zeker ook met een ventielpijpje om met de mond (en/of inflatorslang) op te blazen.

 6. Indien mogelijk eenvoudig "diepte-instelbaar": dit wil zeggen dat na het schieten van de OSB het "systeem" voor de OSB-lijn mee moet kunnen volgen tot op de trapdiepte en verder naar de volgende trapdiepte tot uiteindelijk aan de oppervlakte, terwijl de OSB nog steeds aan de oppervlakte "staat" en je dan onmiddellijk de trap van de boot kan opstappen zonder dat er nog ergens een lijntje los hangt en/of verward kan geraken.
En dan HET "geheim" van de OSB vlot en goed op te laten: NEEM JE TIJD en HOU JE DIEPTE AAN... DIVIDE ET IMPERA!
 • Een absolute voorwaarde = correct beginnen met voldoende tijd te nemen om 100% perfect correct uitgetrimd horizontaal in het water hangen nog voor ge uw OSB vastpakt, en die trim en diepte aan te houden tijdens het ganse "oplaatproces"!
En dan verder 'knipt' ge het hele proces in korte stukjes/acties van telkens een 10sec of omtrent lang, ge doet even kort iets, ge checkt opnieuw uw diepte, ge doet nog iets, ge checkt uw diepte, ge doet nog iets, enz.
There is no time to hurry, trager en bedachtzamer en correcter handelen zorgt ervoor dat uw OSB sneller netjes opgeblazen aan de oppervlakte staat!
 • Correct uitgetrimd horizontaal in het water hangen, en tijdens het hele proces horizontaal blijven hangen zodat er niks van uw uitrusting achter het touwtje van de osb kan blijven hangen, en een horizontale ligging helpt u ook uw diepte te houden,
 • Ge neemt de osb incl. touwtje/spooltje/reeltje uit de zak van uw trimvest of uit een andere tas of ge clipt die los van uw uitrusting en ge houdt die in de hand, en ge checkt uw diepte,
 • Ge maakt de osb los en ontrolt die al en ge checkt uw diepte,
 • Ingeval van een simpel touwtje en gewichtje laat ge dat gewichtje vallen om het touwtje onder u strak te laten hangen, en ingeval van een reeltje of spooltje bevestigt ge het touw aan de osb, en ge checkt opnieuw uw diepte,
 • Ge blaast al een klein beetje lucht in de osb zodat die al een beetje omhoog gaat hangen, en ge checkt uw diepte,
 • Ge blaast de osb vol terwijl ge die nog altijd vasthoudt en tegelijkertijd blaast ge zelf helemaal uit om zo uw diepte te houden,
 • Ge laat de osb naar de oppervlakte schieten terwijl ge ondertussen terug normaal ademt, en uiteraard zorgt ge dat ge het touwtje van de osb niet kwijtspeelt en ingeval van spooltje of reeltje zorgt ge ervoor dat die vrij kunnen afrollen, en ge checkt uw diepte,
 • Ge stijgt naar de diepte waar ge uw (safety) stop wilt maken terwijl ge de osb aan het touwtje een klein beetje naar beneden trekt zodat die rechtop aan de oppervlakte staat.
En nog enkele tips:
 • Spreek voor de duik, tijdens de briefing, af met uw buddy dat die correct uitgetrimd op diepte blijft hangen als "dieptereferentie"... op die manier moet ge niet zelf steeds op uw dieptemeter kijken EN houdt ge automatisch ook uw buddy in het oog terwijl ge zelf bezig zijt met uw OSB te schieten...
 • Als ge tijdens het opblazen van uw OSB tegelijkertijd diep uitademt kunt ge langer/meer lucht in uw OSB blazen vooraleer ge omhoog wordt getrokken.
 • Nog maar eens herhalen: netjes horizontaal uitgetrimd in het water hangen is erg belangrijk! In die houding gaat ge minder gemakkelijk ongewenst doorstijgen of doorzakken, en bovendien vermijdt ge dat met uw vinnen of een ander deel van uw uitrusting verstrikt te geraken in het touwtje van de OSB.


Oplossing 1: simpel/compact, ook ideaal voor op reis... 1-2-3-4-5(-6)

Wat de laatste jaren mijn absolute favoriet is, zowel voor inzet in "onze wateren" maar ook als compact en handig osb'tje om altijd bij alle duiken mee te hebben en ook om mee te nemen op reis is de kleinere rode 110cm lange en dikke 9cm brede gesloten Signal Marker van Aqua-tec.

Volledig strak opgeblazen zit daar ongeveer een 3 liter luchtvolume in en dat betekent dat je die vlot vanop 6-7m diepte met één gewone ademstoot (minder dan 2 liter is voldoende) uit je longen kan opblazen via het mondventieltje en zonder je trim te verstoren omdat je gewoonweg lucht uit je longen verplaatst naar de OSB die je op dat moment vasthebt (je belast hiermee ook je longen niet omdat je uitademt in de OSB tegen de gewone omgevingsdruk op die diepte)... en nadien staat die OSB dan toch mooi strak aan de oppervlakte ! En die OSB is klein en handig genoeg om die in de hand te nemen en mee te zwaaien om indien nodig extra de aandacht te trekken en dan zo dikwijls veel beter en verder zichtbaarder te zijn dan een met een veel grotere OSB !

Opgerold heb je een compact rolletje van amper 13cm lang en een 7cm diameter, en je kan daar netjes een 7m-lang osb-touwtje omheen wikkelen, met een dikke rondel of moer als gewichtje om het touw netjes strak te houden zodat je onderwater geen touw-spaghetti zit te maken tijdens het ontplooien van je OSB. Dit compact geheel past probleemloos in de zijzak van iedere trimvest zodat er geen enkele reden is om je OSB niet iedere duik gewoon mee te hebben, dan kan je die nooit vergeten als je die eens nodig hebt.
Nog beter dan het touwtje rond de OSB te wikkelen is het touw IN de OSB op te rollen mbv de kettingsteek. Dat maakt dan het ontrollen en oplaten van de OSB supergemakkelijk en snel!
Bovendien weegt het geheel incl. de zware rondel in totaal amper 150gram... en zeker op reis is iedere gram een gram.
Een tip voor tijdens het opbergen in de zak van je trimvest (niet op de foto getoond): een klein stoffen elastieken lusje (dunne bungee) door het gaatje van de rondel geknoopt, en dat lusje sla je rond de opgerolde OSB en alles blijft strak zitten.

Tips voor het opblazen:

- Hou gewoon het pipetje vast met duim en wijsvinger van linkerhand, zo vermijd je dat je per ongeluk de uitlaat van het pipetje dichtknijpt en geen lucht in de OSB krijgt!
- Uiteraard hou je tijdens het blazen je ontspanner vast met je rechterhand!
- Bij het opblazen dien je met je mond het kegelvormige uiteinde van het pipetje in te duwen tot tegen de gekartelde moer zodat de eenrichtingsklep helemaal open staat, en dan pas kan je blazen...
- Om te vermijden dat je je lippen knelt (en zeker erg vervelend in de koude wintermaanden) zet je gewoon eerst je tanden op richel van het kegelvormige uiteinde (1), en je duwt dat dan tot tegen de gekartelde moer (2) om het ventiel te openene, en pas op dat moment sluit je je lippen rond die kartelmoer (3) om alles af te sluiten bij het blazen en alle lucht in de OSB te blazen!

Het praktische gebruik van deze kleine OSB:

Opmerking: de handige gesloten osb van Scubapro/Seemann Sub (125cm lang waarvan een 115cm nuttige lengte voor het luchtvolume, 15cm breed in opgerolde toestand, 10cm diameter opgeblazen, en een dikke 8liter volume) is net iets groter/langer dan de osb van Aquatec en heeft naast de mogelijkheid om deze op te blazen met zowel de inflatorslang als de mond tevens een eendenbek zodat je die ook kan opblazen met je automaat, en deze osb heeft ook een overdrukventiel. Deze osb is even compact als een gewone simpele open osb... dwz. even compact/handig op te bergen maar ook even gemakkelijk op te laten vanop een beperkte diepte van een 7-10m... Op die diepte kan je dan zonder je trim te verstoren met je mond je OSB opblazen (dus gewoon lucht van je longen naar je OSB sturen, en je totale trim blijft ongewijzigd!) en met die 4-5 liter uit je (volle) longen staat je OSB dan nadien netjes strak aan de oppervlakte.
Omdat het een gesloten osb is die al bij al nog vrij compact en hanteerbaar is kan je ook met deze osb in de hand zwaaien aan de oppervlakte om zo beter/meer de aandacht te kunnen trekken.Oplossing 2: iets groter, even simpel, voldoet aan 1-2-3-4-5-6


1

2

3

4

Het "touwsysteem" is een simpel H-vormig en met lood verzwaard haspeltje dat prima in het originele OSB-zakje past en zo zorgt voor een direct gebruiksklaar en all-in-one systeem!


5

6

8

7

9
Wat heb ik hiervoor extra moeten maken of aanpassen ?


Nog wat bijkomende losse tips en bedenkingen ivm de OSB

Praktische gegevens/afmetingen, diepte om de OSB op te laten versus volume van de OSB, enz.:© 2002, rev. 2020, Luc Dupas Last update: Oct 27 16:55