torpedo Een duiker op een ponton of aan boord hijsen: "duikershandvatten"


Je kent het probleem wel... je moet een duiker (zonder uitrusting, gewoon in nat- of droogpak) die niet op eigen kracht uit het water geraakt op een ponton hijsen, of terug aan boord van de duikboot hijsen... het water ligt een eind lager (tot 80cm of omtrent) dan waar je zelf kan staan op de ponton of achterplecht van de duikboot, je hebt niet genoeg "pak" aan de duiker om die goed vast te kunnen grijpen, sukkelen om die uit het water te krijgen... Klinkt bekend he?
En toch kan het (relatief) eenvoudig... zie de foto's hieronder:

Waar zit de "truc" ? "Duikershandvatten"...
Gewoon een stevige klassieke loodgordel met een stevige (metalen) gesp, en twee veiligheidsgordels van een 130cm of omtrent lang die je uit een (oude) auto hebt gerekupereerd (v.b. via een autosloophandel).
Even de uiteinden van de gordels netjes met stevig polyestergaren tot lussen vastnaaien zodat je daar de loodgordelband kan door rijgen en je "duikershandvatten" zijn klaar voor gebruik...
In het water doe je de uitrusting van de duiker uit, je spant de loodgordelband onder de oksels van de duiker en je verschuift beide "handvatten" tot die links en rechts netjes net voor/achter de bovenarmen komen te zitten. Je manoeuvreert de duiker zodat hij met de rug naar de ponton/boot in het water ligt en desgevallend vraag je hem even de duimen onder de "handvatten" te steken en die zo aan de reiken aan de twee "heffers" op de ponton/boot, die "heffers" pakken de "handvatten" vast en dan even 1-2-3 "soppen" in het water om even vaart te maken en bij 3 dan de benen goed strekken en zonder al te veel moeite heb je de duiker gelijk uit het water gehesen en op de ponton/boot neergezet. Werkt prima als de afstand tussen het dek en het water niet te hoog is (v.b. tot een 80cm of omtrent lukt goed)!

Oh ja... ook bovenwater kunnen die "duikershandvatten" wel eens van pas komen, om v.b. iemand gemakkelijk(er) een trap op/af te dragen... iemand aan de voeten, 1-2 mensen hogerop de trap, en hijsen maar. Of ook om iemand langs een (dijk)helling met 2 helpers terug naar boven te dragen/slepen enz.

Het kan uiteraard ook simpeler, met een gewone lange riem/band (vb. een hefband zoals soms gebruikt om zware lasten of meubels te tillen, of gewoon gemaakt uit gerekupereerde veiligheidsriemen uit de autosloop) die ge vooraan op de borstkas van de duiker zet en de 2 lange uiteinden dan onder de oksels door naar boven haalt en zo de duiker op dezelfde manier uit het water te hijsen.
Het voordeel van deze manier is dat het heel simpel is, het nadeel tov de "duikershandvatten" is dat ge deze laatsten al voor de duik kunt voorbereiden en aandoen onder de trimvest zodat het uit het water halen heel snel/vlot kan gebeuren eens de trimvesti+fles+lood uit is gedaan in het water.


© 2006, Luc Dupas Last update: Sep 23 18:27