torpedo Een altijd-passende loodgordel


Een loodgordel hebben we nodig om onder water te geraken, en een klassieke loodgordel bestaat uit een kunststoffen geweven gordel, met loodblokken. We doen die loodgordel aan boven water, en spannen die netjes aan zodat hij mooi op zijn plaats blijft zitten. Als we dan nadien duiken zal op diepte ons pak wat bijeengedrukt worden en komt die gordel dan losser te zitten en kan verschuiven. Daarbij komt nog dat allicht afhankelijk van het seizoen je duikt met een dunner 1-delig natpak, een wat dikker 2-delig natpak, eventueel een droogpak... Andere pakken, diktes/omtrek die veranderen met de duikdiepte, allemaal niet echt superhandig dus. Idealiter zou een loodgordel een zekere elasticiteit moeten hebben om zich aan te passen aan ons lichaam/pak in functie van de diepte.
Bijkomend heb je v.b. voor sommige Wet Wheelers (duikers met een handicap) en meer specifiek bij de paraplegen het probleem dat als ze op de kant rechtzitten, of neerliggen, tijdens het omdoen van hun loodgordel een beetje "in mekaar gezakt", en dus breder/dikker dan normaal, zitten en onderwater komt alleen al om die reden hun loodgordel dan losser te zitten.

Duikers van de "oude garde" (en daar reken ik mezelf ook bij) zie je dikwijls duiken met rubberen gordels die we v.b. zelf gesneden hebben uit een oude binnenband van een vrachtwagen (reep van 5cm breed uit de ongeveer 2.8-3mm dikke binnenband). Op deze gordel hebben we dan een klassieke "zwembadsnelsluiting" gemonteerd en klaar is kees (en met die snelsluiting zijn er ook geen losse eindjes die in de weg zitten of ergens kunnen blijven haperen)... voor 'no money' hebben we een superhandige en stevige loodgordel die jarenlang meegaat (ik duik ondertussen al sinds 1988 met nog steeds mijn eerste 'binnenband'-loodgordel voor openwater, en die gaat ondertussen al meer dan 1600 duikuren in openwater mee!). En een bijkomend voordeel van deze rubberen gordels is dat door de rubber de loodblokken vrij goed vanzelf op hun plaats blijven zitten.

Maar stel dat je zo geen rubberen gordel hebt en je ziet het niet zitten om ergens een oude binnenband op de kop te tikken om dan te proberen daar netjes een reep van de juiste dikte/lengte uit te snijden? Niet getreurd, je kan je eigen "klassieke" kunststoffen geweven gordel op een heel gemakkelijke, en goedkope, manier voldoende elastisch maken. Op onderstaande foto zie je hoe je dat kan doen: dichtbij de sluiting knip je de gordel door, je zorgt voor een stevige rubberen ring met voldoende elasticiteit en je steekt beide eindjes van de riem door die ring, plooit de eindjes dubbel en naait die stevig vast. Op die manier is die rubberen ring een onderdeel geworden van je gordel en zorgt hij voor de "rek" in je voor de rest nog steeds klassieke loodgordel. Op de kant trek je je loodgordel voldoende vast aan zodat de rubberen ring wat uitrekt, en op diepte zal je pak dunner worden en je effectieve omtrek afnemen maar de elasticiteit van de rubberen ring zorgt ervoor dat je loodgordel nog steeds netjes blijft passen en niet zal verschuiven. Een prima semi-elastische loodgordel die ik ondertussen ook al jarenlang gebruik als loodgordel voor mijn duiktrips...

Opmerking: die rubberen ring is echter wel letterlijk de 'zwakkere schakel' in je loodgordel. In geval die ring ooit onverwachts zou breken zit je wel plotseling met een loodgordel met 2 losse helften en dat is niet leuk... zeker niet op diepte onderwater... Daarom heb ik in parallel met die rubberen ring gewoon een wat grotere lus in nylon touw geknoopt. Die lus is groot genoeg opdat de rubberen ring ongehinderd ver genoeg kan uitrekken, maar moest de ring ooit (v.b. omwille van veroudering, een scheurtje, enz.) breken dan wordt de loodgordel toch door dat nylon touwtje bijeengehouden en geraak ik die niet kwijt onderwater. Voor de duidelijkheid van de foto was echter dat touwtje op de grote foto verwijderd.

A propos, je kan al deze oplossingen ook nog eens combineren met goedkope en toch zeer goede en betrouwbare DIY-bretellen die van je gewone loodgordel een "loodharnas" kunnen maken...


© 2001, Luc Dupas Last update: Jun 15 00:47