torpedo BARE/APEKS deflatorklep (de)monteren...


Een tip/info van Appie op Duikforum.nl!

Heb vandaag mijn deflatorklep maar eens uit elkaar gehaald omdat ik wel een erge natte schouder kreeg... en omdat er wel eens naar gevraagd is "hoe haal je dat ding uit elkaar" heb ik er even wat foto's van gemaakt, zie maar of je er wat aan hebt als je klep lek is/wordt.

BARE deflatorklep

Draai hem los uit je pak, en je drukt dan de onderste brede ring er met een breed stuk ijzer af (bot broodmes?), deze zit gewoon vast geklikt.
Daaronder zie je een ring in het huis zitten die kan draaien ten opzichte van de buitenkant, deze druk je licht scheef en wip je dan met een klein lepeltje aan de andere kant omhoog uit de behuizing.
nu kan je overal bij en de boel schoon maken, bij mij was het rubber membraam kromgetrokken.
Zorg wel bij het in elkaar zetten dat de 3 pennen op het plaatje in de gleuven vallen, en druk de brede ring er weer op met de draadring die normaal in je pak zit, wel even insmeren met siliconenvet, anders gaat hij er niet overheen (moet een luide klik geven). Ik heb het in de draaibank gedaan om beschadiging te voorkomen.
Ik denk trouwens niet dat Bare deze klep gemaakt heeft om ooit gedemonteerd te worden, Apeks is een stuk sleutel-vriendelijker...

APEKS deflatorklep

Haal de afdekkap los door de klemmende stukjes van het deksel (6 stuks makkelijk te zien aan de onderkant) wijd te houden bv door er dikke Ty-wraps tussen te duwen.
De afdekkap duw je er nu zo af, en je kunt de klep nu helemaal uit elkaar halen.
Vervolgens schoonmaken/reviseren van membraam/vlies, gebruik echter GEEN vet!
Zorg er bij het in elkaar zetten op dat alles netjes in het midden zit.
Het kapje op foto 4 kan er maar op 1 manier in, er zitten 2 uitsparingen in het huis en de 2 uitstulpjes aan het kapje horen hier netjes in te vallen.
Het afdekkapje kan er zo weer op gezet worden door er licht op te drukken tot het geheel klikt.


© 2007, Luc Dupas Last update: Mar 8 18:02